„Bigos najlepszy” (przepis od Taty S)

2012.12.13 Bigos najlepszy przepis od Taty S 01

Przepis ten dostałam od Taty kilka lat temu – bigos przygotowany według niego jest przepyszny :)

Składniki:

  • 1kg kiszonej kapusty
  • 1kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1,2 kg wieprzowiny
  • 1,2 kg wołowiny
  • tłuszcz do obsmażenia mięsa
  • 30 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  1. Poszatkuj cebulę, białą i kiszoną kapustę. Włóż do bardzo dużego garnka.
  2. Suszone grzyby namocz i ugotuj, następnie pokrój w kostkę i razem z wodą z gotowania dodaj do kapusty.
  3. Suszone śliwki zalej dwiema szklankami wrzątku i po pół godzinie wlej do garnka.
  4. Pokrój wołowinę i wieprzowinę w kostkę, obsmaż na tłuszczu na rumiano i wrzuć do garnka.
  5. Wymieszaj składniki w garnku.
  6. Duś bigos na małym ogniu przez 3 dni po 3 godziny.
  7. Ostatniego dnia dodaj podsmażone półplasterki kiełbasy i wino. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego! :)

*Bigos powinno się zamrozić i podgrzać, dolewając trochę wina, aby się nie przypalił. Im częściej tę operację powtórzysz, tym bigos będzie lepszy.

**Wrzuciłam zdjęcia kartki z przepisem, a nie gotowej potrawy, ponieważ w tym roku przygotowałam bigos wg innej receptury. Uznałam jednak, że ten jest na tyle dobry, że i tak się nim z Wami podzielę ;)

2012.12.13 Bigos najlepszy przepis od Taty S 02

Tagi: , , , , , , , , , ,

Komentarze: 2

  1. Lilly diVine 14 grudnia 2012 at 11:04 am Reply

    mmm… musi być pycha… Jak zostanie mi trochę czasu to go zrobię :)

    • S 14 grudnia 2012 at 11:12 am Reply

      Jest pyszny :)
      Do niedzieli wrzucę jeszcze przepis z trochę zmienionymi proporcjami (taki, jak zrobiłam w tym roku) – dla mięsożerców, którym w bigosie kapusta jest najmniej potrzebna ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Hit Counter provided by recruiting services